Anti-Aging - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Anti-Aging

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Pledoarie anti-aging

Cu ocazia Campionatului European de fitness, bodyfitness si culturism pentru juniori si master, de la Baia Mare, a fost programat si un seminar pe problematica antiaging. Presedintele IFBB, domnul Rafael Santonja, prezent la eveniment, a deschis lucrările seminarului cu o disertatie pe tema antiaging interesantă si elaborată. Printre vorbitori s-au numărat medici, farmacisti si oameni de sport, iar aici as vrea să îi mentionez pe presedintele FRCF, domnul Jorj Unciuleanu, si pe domnul profesor Dan Enută.
Subsemnatul am prezentat, în cadrul seminarului, aspecte referitoare la relatia dintre anti-aging si practicarea exercitiilor fizice, în mod special a celor de culturism si fitness, precum si beneficiile acestora. Am rezumat în acest articol câteva elemente din cadrul prezentării mele.

Dintotdeauna oamenii au fost preocupati de propria lor viată si în mod special de durata acesteia, iar perspectiva unei vieti mai lungi si mai bune a fascinat. In traditia fiecărui popor există acele elemente specifice, uneori cu pretinse puteri magice (elixiruri, plante miraculoase, izvoare etc.), despre care se consideră că ar ajuta la întârzierea procesului de îmbătrânire, iar numeroase legende si povesti, din tot atâtea culturi, au ca temă principală tineretea fără bătrânete si viata fără de moarte.
In zilele noastre, problematica antiîmbătrânire (anti-aging) a fost abordată stiintific, iar în jurul nevoii omului modern de a trăi mai mult si mai bine s-a dezvoltat o întreagă industrie. In tări precum Statele Unite sau Canada, fenomenul a atins cote uimitoare, iar cei care promovează metodele anti-aging nu ezită să îsi prezinte pe orice cale metodele si succesul.


In România, conceptul antiaging, în ansamblul lui, nu este foarte comun, desi, privit sub diferite aspecte, scoala românească de gerontologie detine o serie de priorităti pe plan mondial, cum ar fi: înfiintarea primului institut de geriatrie din lume (22 ianuarie 1952), având ca obiect de activitate cercetări de gerontologie clinică si asistenta medicală a vârstei a treia, elaborarea unui medicament cu eficientă în profilaxia îmbătrânirii si în terapia stărilor patologice ale vârstei a treia - Gerovital H3 - si organizarea unei retele sanitare nationale de profilaxie a îmbătrânirii. Sigur, latura clinică a gerontologiei are o pondere mare în întârzierea proceselor de îmbătrânire, însă conceptul anti-aging, în esenta lui, promovează acele metode, recunoscute unanim si evaluate de experti, care au rolul de a creste durata vietii:

  • – diete alimentare cu aport caloric redus si postul alimentar periodic;
  • – administrarea cu regularitate de medicatie anti-aging;
  • – alimentatie corectă, echilibrată, sănătoasă;
  • – diete personalizate în functie de nevoile fiecărui individ;
  • – cresterea calitătii vietii (prosperitate, relaxare, vacante periodice, eliminarea stresului);
  • – practicarea în mod regulat a unui sport si a activitătilor fizice, moderate din punct de vedere al duratei si intensitătii

Potrivit cercetărilor, aceste metode aplicate cumulativ ar aduce un plus de 20-30 de ani la durata de viată a unui individ. Este adevărat că cifrele si statisticile au un rol pur informativ si că factori precum zestrea genetică sau mediul în care individul trăieste pot fi de multe ori determinanti.
Este stiut faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, rata metabolică înregistrează un regres constant, al cărui rezultat se materializează în acumularea de tesut adipos. Având în vedere că regimul alimentar nu influentează prea mult cresterea ratei metabolice, rezultă că cel mai eficient mod de a optimiza metabolismul este practicarea unui sport.
Unul dintre simptomele specifice îmbătrânirii este pierderea masei musculare. Combinând exercitiile cu greutăti cu o alimentatie bogată în proteine se poate evita acest neajuns. Antrenarea fiecărei grupe musculare o dată pe săptămână rezolvă în mare măsură această problemă. Studiile au arătat faptul că, după 35 de ani, oasele încep să piardă din densitate. Aceleasi studii sustin că practicarea exercitiilor fizice este mult mai eficientă chiar si decât administrarea suplimentelor cu calciu.
In ceea ce priveste flexibilitatea ligamentelor si tendoanelor, aceasta poate fi mentinută în conditii bune chiar si la vârste înaintate incluzând în programul de antrenament elemente de stretching, yoga, pilates.


Sistemul cardiovascular suferă odată cu înaintarea în vârstă, în sensul în care inima si arterele îsi pierd din capacitatea de a pompa si conduce sângele către organe si muschi, tensiunea arterială creste, iar riscul atacurilor de cord este iminent. Practicarea exercitiilor de tip aerobic (minimum 20 minute/zi) este calea sigură către păstrarea/îmbunătătirea performantelor cardiovasculare.


Alte studii au relevat faptul că, după 50 de ani, plămânii îsi pierd din elasticitate gradual si, implicit, capacitatea de respiratie scade cu 20%. Din nou, prin practicarea de exercitii aerobice, se poate încetini acest proces degenerativ. Sistemul imunitar, odată cu vârsta, intră întrun declin constant. Timusul, glandă responsabilă cu imunitatea individului, îsi restrânge dimensiunile după vârsta de 20 de ani într-un mod dramatic, ajungând ca la 60 de ani să nu mai poată fi depistată în corp. Acest proces poate fi încetinit prin îmbinarea inteligentă a exercitiului fizic cu o nutritie adecvată.


Deloc de neglijat în acest context este si declinul functiei sexuale după vârsta de 40 de ani. Scăderea productiei de testosteron la bărbati atrage după sine inconveniente precum erectii slabe, ejaculări insuficiente ca volum si intensitatea si deteriorarea libidoului. La femei, lipsa estrogenului produce, de asemenea, o serie de modificări cu consecinte nefaste asupra functiei sexuale. Studii stiintifice elaborate demonstrează că exercitiile fizice si nutritia de calitate, alături de suplimente care stimulează productia hormonală, reprezintă o solutie în contracararea acestor probleme.

Imi amintesc că nu de mult am vizionat o înregistrare a unui congres anti-aging al cărui invitat de onoare era nimeni altul decât Arnold Schwarzenegger. Chiar mi s-a părut inspirat ceea ce acesta a spus la finalul disertatiei sale: Dacă corpul este „fit”, atunci mentalul va căpăta abilitatea de a se schimba si de deveni el însusi „fit”.
Intr-o opinie personală, consider că unul dintre cele mai importante beneficii ale practicării exercitiilor fizice si implicit a unei forme fizice decente este starea psihică bună, încrederea crescută în sine si, nu în ultimul rând, orientarea generală pozitivă a persoanei. As mai adăugă faptul că sunt nenumărate situatiile în care indivizi „atinsi” de diverse vicii distructive au reusit să renunte la acestea angrenându-se în practicarea unui sport.
In final, voi concluziona spunându-vă că niciodată nu este târziu să îti schimbi modul de viată, să începi să faci sport în mod regulat si să ai o alimentatie sănătoasă, însă cu cât decizi mai devreme, cu atât vei trăi mai mult si mai bine. mai mult[1]

Unelte personale